محل تبلیغات شما

 زمانی محمره (خرمشهر) به عنوان مرکز ایالت عربستان (خوزستان) بود . مقر حکمرانی شیخ خزعل ، حاکم بنی کعب که در اوایل حکومتش تا حدودی پاسخگو و زیرنظر حکومت مرکزی در تهران (قاجار) شناخته می شد.
در هر حال از مومات و اامات یک حاکم مقتدر در آن زمان (و حتی امروزه) جلال و جبروت حکومتش بود.
از خادمان و غلامان بسیار گرفته تا همراهان و محافظان پر تعداد و املاک و اموال گسترده ای که همه در خدمت حاکم منطقه بودند. شاید معروفترین و مشهورترین نماد حکومت شیخ خزعل که به لطف علاقه وافر مسئولین در دهه ۱۳۸۰ شمسی نابود شد ، قصر فیلیه ، محل اصلی حکمرانی شیخ خزعل در حومه محمره بود . مثل ناصرالدین شاه و کاخ گلستانش یا محمدرضاشاه و نیاورانش ، شیخ خزعل بود و قصر فیلیه اش. اوامر ملوکانه مطاع وی از این مقر صادر می شد و رفت و آمدهای بزرگان و صاحب منصبان ملی و منطقه ای نیز به این قصر صورت می گرفت ، تا جایی که رضاشاه نیز در راستای دسیسه ای که برای کشاندن شیخ خزعل به تهران چیده بود ، چند روزی را در این قصر اقامت داشت . تمام این حقایق و وقایع در مورد قصر فیلیه گفته شد تا با گذری ۹۰ ساله در تاریخ به این سو ، به زمان حال برسیم و بنی کعب و شیخ خزعل و قصرش را با سازمان فخیمه منطقه آزاد اروند ، گستره ی حکومتش و کاخ جدیدش مقایسه کنیم ، در بعد مدیریتی و حکومتی هر قدر امر شیخ خزعل مطاع بود ، به دستورات و بخشنامه های سازمان منطقه آزاد اروند کمتر نهاد و اداره دولتی وقعی می نهد . هر قدر شیخ خزعل با لابی و مذاکره با قدرتها ، شیوخ و افراد قدرتمند اطرافش توانست حکومتش را بهتر رو به جلو ببرد و اقدامات مدر نظرش را صورت دهد ، سازمان منطقه آزاد اروند کمتر با نهادها و ادارات منطقه هماهنگ است و ارتباط و فهم متقابلی بینشان وجود دارد .
لیکن با وجود تمام این تفاوتها بین شیخ خزعل و حکومتش و سازمان منطقه آزاد و مدیریتش ، در یک مورد این دو شباهت عجیبی به یکدیگر دارند. شکوه و جلال و جبروت دستگاه شیخ خزعل که در قصرش نمایان بود ، اینک در مجموعه با شکوه و زیبای سازمان منطقه آزاد اروند دیده می شود. هر قدر شیخ خزعل در حکومتش آدم داشت ، اینک مدیران و کارشناسان غیربومی که بعضا با ماشین های خارجی پلاک منطقه ی خود روزانه از اهواز می آیند و بعد از نماز و ناهار به اهواز برمی گردند، سازمان را قرق کرده اند. هر قدر که تفاوت و اختلاف بود بین قصر شیخ خزعل و خانه مردمان عادی ، اینک و‌ حتی بیشترش بین کاخ سازمان و منازل فرسوده و فقیرانه مردم عادی وجود دارد. سازمانی که روزی با این هدف که توسعه و عمران منطقه باید اولویتش باشد ، شکل گرفت ، اکنون با ناکارآمدی مدیران و ابهام در قوانین خود عاملی جهت فقیرتر شدن مردم شده است .
توضیح : نگارنده این مطلب به ضعف ها و تصمیمات غلط شیخ خزعل در اتصال به بیگانگان و جدایی طلبی اذعان کامل داشته و این موارد را مردود می داند ، و هدف از انتشار این یادداشت تلنگری به جهت دوری از اشرافی گری و توجه بیش از پیش به مستضعفان می باشد.

عالِمان ویکیپدیایی، نویسندگانِ توییتری

ارزش افزوده و جایگاه خوزستان

پولی شدن استفاده از معبر ؛ درمانی اصولی یا مسکّنی موقت؟

، ,خزعل ,شیخ ,منطقه ,سازمان ,قصر ,شیخ خزعل ,منطقه آزاد ,آزاد اروند ,سازمان منطقه ,هر قدر

مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما

آخرین ارسال ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

وبلاگ پسر آبی (Blue Boy) بچه دار شدن من